Allt om att välja våtdräkt för öppetvatten

Laddar ...

Det är inte alltid enkelt att köpa en våtdräkt. Värme, flytkraft och följsamhet, vad är det? Varför kostar en modell 2400 SEK och en annan 6000 SEK. Har du aldrig provat en våtdräkt så kan det kännas ännu mer förvirrande när du tittar på storlekstabellen och försöker hitta rätt mellan bröstmått och längd osv. men det behöver inte alls va så krångligt att hitta rätt. Vi på Trispot har lång erfarenhet av att prova fram rätt modell och storlek så självklart hjälper vi dig.

Först och främst så ska du fundera över vad som skulle vara allra bäst för dig. Det finns olika egenskaper mellan de olika modellerna och det gäller att välja den dräkt som hjälper dig allra mest. Vet du att du ofta tappar positionen och faller igenom med höfter under rotationen när du simmar så kan det vara bra att välja en simvåtdräkt med extra core stöd. Ett core stöd innebär att du har lite extra flyt i simvåtdräkten vid höften. Då positioneras du i vattnet och det är svårare att falla igenom med höften. Om du vet med dig att du har ett bra vattenläge och egentligen bara är ute efter en simvåtdräkt som gör det möjligt att komma ut i öppet vatten tidigare på säsongen eller gör det möjligt att simma längre träningspass i öppet vatten utan att riskera att bli kall så ska du välja en dräkt med tunnare paneler och bra rörlighet över axelpartiet.

När du har kommit fram till vilka egenskaper som skulle vara fördelaktigt för dig så ska du sedan välja en storlek för just den modellen du valt. Våtdräkts tillverkarna tillhandahåller allt som oftast med en storlekstabell men alla modeller har olika panel uppbyggnad och olika neopren och storlekstabellen är en generell riktlinje för att modellerna hos tillverkaren och ska också användas som en riktlinje och inte som en rekommendation. Vi lägger stort fokus på längd och vikt för att sortera ut vilka modeller som kan passa. När du lokaliserat vilka storlekar som passar så ska du sedan fundera kring hur just din kropp ser ut. Har du långa ben och kort överkropp, breda axlar eller smala armar som är några olika faktorer som avgör storleken. En simvåtdräkt ska sitta tight mot kroppen utan att du känner att det är obekvämt. Det kommer att finnas ett visst genomsläpp av vatten och skulle du ha luftfickor på något ställe så kommer större mängd vatten att stanna kvar på den platsen av dräkten och det blir som en extra vikt att släpa med dig under simningen. Neoprene är allt som oftast följsamt och anpassar sig efter din kroppsform. Den delen av dräkten som inte anpassar sig är dragkedjan så därför är det viktigt att lägga störst fokus på längd riktlinjerna för våtdräkten. En för lång dräkt kommer att sitta väldigt högt upp i nacken och kommer att släppa in mer vatten än vad som är bra. En för kort dräkt kommer att skapa en luftficka vid svanken och ett tryck över dina axlar kommer över att göra att du tappar rörlighet. En dragkedja på en simvåtdräkt ska ligga längs ryggraden.

När du valt en passande modell och storlek så är det bara att börja njuta av de fantastiska ögonblicken som öppet vatten simning kommer att erbjuda dig! Lycka till önskar vi på Trispot.

Om du har fler funderingar, tveka inte maila info@trispot.se så hjälper vi dig så snart vi kan.

© 2020 Trispot Sweden Aktiebolag, org.nr. 556893-3609