Allt du behöver veta om swimrundräkter

Laddar ...

Swimrun är en hybridsport där man ska ha en produkt som ska maxa egenskaper för simning och löpning. Det är inte alltid enkelt att köpa en swimrundräkt och har du aldrig provat. Varför kostar dom olika? Vad gör att dom är olika? Är det förvirrande när du tittar på storlekstabellen och försöker hitta rätt mellan bröstmått och längd osv. Det behöver inte alls va så krångligt att hitta rätt. Vi på Trispot har lång erfarenhet av att prova fram rätt modell och storlek så självklart hjälper vi dig även vid köp på webben.

Först och främst så ska du fundera över vad som skulle vara allra bäst för dig. Det finns olika egenskaper mellan de olika modellerna och en swimrundräkt skiljer sig också från en simvåtdräkt så det gäller att välja den dräkt som hjälper dig allra mest. En swimrundräkt har oftast ett friktions tåligt material där det uppstår repetitiva rörelser med risk för att neoprenet skaver. Mellan benen är en plats där det uppstår mycket friktion så därför är det bra att välja en swimrundräkt med bra och friktions tåligt material på just den platsen. Du ska inte bara simma med en swimrundräkt utan du ska också transportera dig långa sträckor på land så därför är det viktigt att du väljer en swimrundräkt som du tycker är skön att springa med. För några år sedan så var skillnaden mellan en swimrundräkt och en simvåtdräkt väldigt liten. Allt eftersom att sporten blivit mer populär och konkurrensen blivit större så har det varit viktigt för  våtdräkts tillverkarna att möta efterfrågan och uppfylla kraven från utövaren. Trenden har gått från relativt tjocka och tunga swimrundräckter till tunna och smidiga. Eftersom att tjockleken på neoprenet bestämmer flytkraften så har tunna paneler lett till försämrad flytförmåga. För att kompensera för den förlorade flytkraften så har många utövare börjat använda så kallade swimrundolmar.   

När du har kommit fram till vilka egenskaper som skulle vara fördelaktigt för dig så ska du sedan välja en storlek för just den modellen du valt. Våtdräkts tillverkarna tillhandahåller allt som oftast med en storlekstabell men alla modeller har olika panel uppbyggnad och olika neopren och storlekstabellen är en generell riktlinje för att modellerna hos tillverkaren och ska också användas som en riktlinje och inte som en rekommendation. Vi lägger stort fokus på längd och vikt för att sortera ut vilka modeller som kan passa. När du lokaliserat vilka storlekar som passar så ska du sedan fundera kring hur just din kropp ser ut. Har du långa ben och kort överkropp, breda axlar eller smala armar som är några olika faktorer som avgör storleken. En simvåtdräkt ska sitta tight mot kroppen utan att du känner att det är obekvämt. Det kommer att finnas ett visst genomsläpp av vatten och skulle du ha luftfickor på något ställe så kommer större mängd vatten att stanna kvar på den platsen av dräkten och det blir som en extra vikt att släpa med dig under simningen. Neoprene är allt som oftast följsamt och anpassar sig efter din kroppsform. Den delen av dräkten som inte anpassar sig är dragkedjan så därför är det viktigt att lägga störst fokus på längd riktlinjerna för våtdräkten. En för lång dräkt kommer att sitta väldigt högt upp i nacken och kommer att släppa in mer vatten än vad som är bra. En för kort dräkt kommer att skapa en luftficka vid svanken och ett tryck över dina axlar kommer över att göra att du tappar rörlighet. En dragkedja på en simvåtdräkt ska ligga längs ryggraden.

När du valt en passande modell och storlek så är det bara att börja njuta av de fantastiska ögonblicken som swimrun kommer att erbjuda dig! Lycka till önskar vi på Trispot.

Om du har fler funderingar, tveka inte maila info@trispot.se så hjälper vi dig så snart vi kan.

© 2020 Trispot Sweden Aktiebolag, org.nr. 556893-3609